oorzaken genitale wratten

17 september 2014

oorzaken genitale wratten

genitale wratten te voorkomen?

Waar komen die wratjes vandaan?

Potverdorie! Er zitten vreemde bulten tussen je benen. Walgend bekijk je ze. Vlezige, roze bultjes. Ze lijken op bloemkooltjes. Hoe komen die daar in godsnaam? Je graaft in je geheugen. Er zijn vier mogelijke oorzaken van genitale wratten.

1. Dat was onveilig

Je maakte met je vriendengroep de stad onveilig. Tot in de late uurtjes werd het glas fier geheven en bulderden jullie om de vele grappen die er gemaakt werden. Jullie dansten, sjansten en zaten geen moment stil. Totdat twee prachtige ogen de jouwe ontmoetten. Jullie stonden aan de grond genageld. Met alle gevolgen van dien. Het nachtelijke avontuur veranderde in een avontuurtje in bed. Beide ietwat beschonken, beide gepassioneerd en gewillig. Condooms hadden jullie niet. Dan maar zonder…

2. Dat was een beetje veilig

Jullie kenden elkaar al een tijdje. Het onderwerp genitale wratten was al eens langsgekomen. Kalmpjes hadden jullie erover gepraat. Hoe kwam hij eraan? Wat deed hij ertegen? En nu? Het condoom bood uitkomst. Waar jullie alleen niet zo goed over nagedacht hadden, is dat de wratjes zich ook buiten de condoomrand bevonden.

3. Broederschap

Dat was een geweldig potje voetbal! Alle teamleden sloofden zich uit. Er werd gerend, gestruikeld, gegleden en verdedigd. Een hecht team, alsof jullie over het veld zweefden. Verrukt verlieten jullie het voetbalveld. Kleren uit en douchen. Lachend bespraken jullie de doelpunten en alle gemene teckels. Jullie keken uit naar dat welverdiende biertje, ofwel de derde helft. Na het zeep van je af te hebben gespoeld, bedacht je je dat je vergeten was een handdoek mee te nemen. Geen probleem, je mocht die van hem wel even gebruiken. Hij was wel een beetje nat, want hij had hem zelf ook gebruik. Prima! Of toch niet? Jij wist namelijk niet dat hij met genitale wratten te kampen had.

4. Handen wassen na het plassen

We krijgen het van kinds af aan al ingeprent. Handen wassen na het plassen. Of überhaupt nadat je aan je geslachtsdeel hebt gezeten. Wist je dat iedereen dagelijks indirect in contact komt met gemiddeld vijftien geslachtsdelen? Als je elkaar de hand schudt, of als je een deurknop aanraakt. Nu is de kans bijzonder klein dat je dan direct besmet raakt met HPV, dat genitale wratten veroorzaakt. Toch is het mogelijk. Als hij of zij net de boel heeft aangeraakt en jou vrijwel direct daarna de hand schudt. Om nou niemand ooit meer de hand de schudden is wat overdreven, maar je ervan bewust zijn kan geen kwaad.

Nu zit je mooi met de gebakken peren. Hup naar de huisarts! Die schrijft je Wartec, Aldara of Condyline voor. Dan ben je er ook zo weer vanaf. Voor eventuele herhaalrecepten kun je altijd anoniem een nieuwe lading bestellen op onze website.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment