Oorzaak wratten

9 mei 2013

oorzaak genitale wratten

oorzaak genitale wratten

Wratten kunnen overal op ons lichaam voorkomen. Ook op onze geslachtsdelen en rond de anus kunnen wratten voorkomen. Deze vallen onder seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en ze komen dan ook veel voor. Net als gewone wratten zijn ze in de meeste gevallen vrij onschuldig, maar ze kunnen wel heel erg hinderlijk zijn. Wratten op onze geslachtsdelen worden ook wel genitale wratten genoemd.

Gewone wratten en genitale wratten

Gewone wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn verschillende soorten HPV-virussen, waarvan sommige hiervan zelf kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Genitale wratten worden echter veroorzaakt door een ander type van het HPV-virus. Dit is een onschuldige vorm en heeft geen enkele relatie met baarmoederhalskanker of de veroorzakers daarvan.

Oorzaak wratten

Het virus dat de genitale wratten veroorzaakt, wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen, maar ook via de vingers kan besmetting plaatsvinden of zelfs door het gebruiken van een handdoek van iemand met genitale wratten. Lang niet iedereen die deze infectie heeft opgelopen krijgt ook daadwerkelijk last van genitale wratten. In vele gevallen verloopt de infectie geheel zonder klachten en dus geheel zonder deze wratten. Wel is het echter zo dat iemand die geïnfecteerd is met dit virus maar zelf geen last heeft van die hinderlijke genitale wratten, dit virus toch kan doorgeven aan anderen.

Voorkomen van genitale wratten

Om de kans op genitale wratten te beperken is het aan te raden om altijd condooms te gebruiken tijdens de seks. Een condoom biedt echter niet voor de volle 100% zekerheid. Dit geldt met name bij die gevallen waarbij de wratjes niet of niet geheel door het condoom worden afgedekt. Maar ook de uitscheiding van het virus kan plaatsvinden op de huid rond de geslachtsdelen die niet door het condoom wordt afgedekt.

Klachten

Zodra je in aanraking bent gekomen met het virus kan het enkele weken tot zelfs maanden duren voordat de genitale wratten daadwerkelijk ontstaan; de zogenaamde incubatietijd. In die tussentijd kun je dus wel weer anderen besmetten, zonder het zelf te weten.

Wratten bij vrouwen

Bij vrouwen zitten de genitale wratten vooral op of rond de schaamlippen, bij de ingang van de vagina of rond de anus. Een heel enkele keer kan dat ook in de vagina of zelfs op de baarmoedermond.

Wratten bij mannen

Bij mannen zitten de genitale wratten vooral op en rond de penis, de balzak of rond de anus. Wratten rond de anus hoeven niet per se te zijn ontstaan na anaal seksueel contact.

Soms merk je niks van die wratten, maar er kunnen ook klachten als jeuk, pijn of een branderig gevoel ontstaan.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment