De geschiedenis van het condoom

27 augustus 2014

geschiedenis condoom

De geschiedenis van het condoom?

Het condoom toen en nu

Ondanks dat er nog altijd regio’s en stammen zijn die het condoom niet kennen, bestaat het condoom al veel langer dan je waarschijnlijk denkt. In de oudheid koesterden de heren hun geslachtsdeel al. Beestjes, wonden en kwade geesten waren daar beneden onwelkom.

Een kalebas om je kale Bas

De oudste bewijzen van condoomgebruik vinden we terug bij de Egyptenaren. Er zijn beelden teruggevonden uit 1300 voor Christus. Om de penis zit een omhulsel, een soort condoom. Archeologen vonden soortgelijke beelden ook terug bij de Romeinen. Europees bewijs kwam pas veel later. In het grottencomplex Les Combarelles in Dordogne, staan afbeeldingen op de muren van 150 na Christus. Daarop is te zien dat een man een penisomhulsel toont. Waar condooms in de oudheid van gemaakt werden is nooit bewezen. Waarschijnlijk vlochten mensen condooms van stro of maakten ze condooms van linnen of van de schil van een kalebas. In elk geval knutselden ze erop los. Overigens toonde zo’n penisomhulsel in sommige stammen ook welke rang je bekleedde. Multifunctioneel, zo’n condoom!

 

O bloedzuiger, genees me toch

In de Middeleeuwen hielden mensen zich niet zo bezig met het inpakken van de penis. Waarom de trend verloren ging, blijft nog altijd de vraag. Pas in 1560 schreef de Italiaanse arts Gabriëllo Fallopius een barrière voor, tussen de penis en de vagina. In de Renaissance ontdekten medici het bestaan van micro-organismen. Algauw kwamen ze erachter dat ze seksueel overdraagbaar waren. Fallopius trok dus een logische conclusie. Vooral omdat de ziekte Syfilis heerste. Veroorzaakt door reizigers die buiten Europa de liefde bedreven met inheemse volkeren. In de Renaissance voeren vele schepen naar onbekende oorden, om specerijen en andere producten te verzamelen. Daarbij bleef de penis na maanden op zee, niet in de broek. Gabriëllo Fallopius ontwikkelde een linnen condoom, die hij drenkte in een medische kruidenmix. Hij testte zijn condoom op 1100 mannen, die allen gezond bleven. Helaas werd zijn condoom geen hit. Mensen bleven hun ziekte bestrijden met bloedzuigers of tactieken als aderlating.

 

Alle schapen verzamelen

In 1645 bedacht de Britse legerarts Quondam een nieuwe soort condoom. Gemaakt van schapendarm. Het zou goed kunnen dat de naam ‘condoom’ van zijn achternaam afstamt. Al betekent het Latijnse condus ook vergaringsbakje. Pas een eeuw later kwamen de condooms gemaakt van schapendarm of vissenblaas op de markt. Het probleem was dat de condooms vreselijk duur waren. Een condoom was zo alleen weggelegd voor de elite. Bovendien waren de condooms maar lastig. Ze bleven niet goed zitten, de man moest hem voortdurend vasthouden. In Japan experimenteerden ze rond deze tijd ook met het ontwikkelen van condooms. Ze maakten ze van leer, schildpaddenhuid of van hoorn.

 

condyline bestellen

condyline bestellen

Autobandenbusiness

In de 19e eeuw begon het condoom meer te lijken op het condoom dat wij nu kennen. De heer Goodyear, uit de autobandenbusiness, bedacht dat rubber nog dunner kon worden vervaardigd. Ideaal als condoom. Zo ontstonden de rubberen condooms. Sinds 1930 maken we condooms van latex. Daar zijn we niet meer mee opgehouden. Toch wel handig, zo’n elastisch condoom, dat blijft zitten en dat je ook nog eens makkelijk mee kunt nemen. Geen hoorns, schapendarmen of kalebassen in je tas.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment