Bijsluiter Condyline

27 februari 2013

bijsluiter Condyline

bijsluiter Condyline

Lees de Condyline bijsluiter zorgvuldig door, ook als u Condyline al langer gebruikt. De informatie kan namelijk zijn aangepast aan nieuwe onderzoeksresultaten en nieuwe opvattingen. Wij houden uw arts en apotheker op de hoogte van deze ontwikkelingen. Als u na het lezen van deze bijsluiter nog vragen hebt, dan kunt u terecht bij uw arts of apotheker.

Condyline
De werkzame stof in Condyline applicatievloeistof is podofyllotoxine.

Podofyllotixine remt de groei van cellen.

Artsen schrijven dit middel voor bij genitale wratten, een bepaald soort wratten aan de geslachtsdelen, en andere goedaardige gezwellen op de huid.

Genitale wratten

Podofyllotoxine wordt toegepast bij condylomata acuminata, ofwel genitale wratten. Deze wratten bevinden zich vooral rond de penis, vagina, schaamlippen of de anus.

De wratten zijn vergroeiingen van de huid, die ontstaan door besmetting met een virus. Het zijn huidkleurige bobbels met een ruw bloemkoolachtig oppervlak. Door seksueel contact kunt u anderen besmetten.

Behandeling

De wratten kunnen worden aangestipt met bijvoorbeeld podofyllotoxine of kunnen worden verwijderd door de arts.

Werking

Podofyllotoxine remt de groei van de huidcellen en doodt de met virus besmette cellen. Daardoor verdwijnt de wrat. Na vier tot zes weken is meestal driekwart van de wratten verdwenen. Bij ongeveer de helft van de mensen zijn alle wratten na vier weken verdwenen.

Bij de helft van de mensen komen de wratten na verloop van tijd wel weer terug. Kinderen mogen dit middel niet gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn irritatie van de behandelde plek, roodheid, pijn en zweervorming op of rond de wrat.

Regelmatig

 • Pijn, prikkeling, branderigheid en andere irritatie als u het middel aanbrengt. Dit verdwijnt meestal na enkele minuten. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier te veel last van heeft.
 • Op de tweede en derde dag van de behandeling: roodheid, pijn en zweervorming op of rond de wrat, soms met wat zwelling of ontsteking. Dit is een normaal verschijnsel en geeft aan dat de wrat begint te verdwijnen. Als deze verschijnselen echter aanhouden en niet verdwijnen, moet u contact opnemen met uw arts. Breng het middel NIET aan op grote delen van slijmvlies.

Zelden

 • U kunt de gezonde huid rondom de wrat beschadigen als het middel er op komt. Bescherm daarom de gezonde huid, door op de gezonde huid rond de wrat een beetje zinkolie of vaseline te smeren.
 • Zwelling van het gebied waar u het middel heeft aangebracht. Raadpleeg dan uw arts. Mogelijk moet de dosering worden aangepast.

Zeer zelden

 • Misselijkheid, braken, buikpijn, diarree of stuipen. Neem dan direct contact op met uw arts. U heeft meer kans hierop bij gebruik op grote oppervlakken of bij opgezette bloedende wratten. Ook kinderen hebben hier meer kans op. Kinderen mogen dit middel daarom niet gebruiken.

Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?

Hoe?

Aanstipvoeistof (applicatievloeistof)

 • Was de aangedane huid met water en zeep en droog goed af.
 • Bescherm de huid rond de wrat met behulp van een laagje vaseline of zinkzalf.
 • Bedek de wrat met een beetje aanstipvloeistof met een penseeltje of wattenstaafje. Laat de vloeistof goed opdrogen.
 • Sluit het flesje goed af, om verdampen van de inhoud te voorkomen.
 • Dit middel is brandbaar. Pas daarom op met gebruik in de nabijheid van open vuur, zoals de geiser.
 • Was de handen grondig na gebruik.
 • Na aanbrengen het middel goed aan de lucht laten drogen.

Crème

 • Was de aangedane huid met water en zeep en droog goed af.
 • Breng de crème met uw vingertop aan. Zorg ervoor dat u alleen de wrat aanraakt en niet de omringende gezonde huid. Wrijf de crème daarna in.
 • Was de handen grondig na gebruik. Ook kunt u voor het aanbrengen een `vingercondoom` gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
 • Als de crème per ongeluk toch in aanraking komt met de omringende huid, was het er dan weer af met water en zeep.

Laat het middel NIET in het oog of op de oogleden komen. Dit is zeer irriterend voor de ogen. Laat het product ook niet in de mond, neus of in een wondje komen. In al deze gevallen direct met veel water spoelen.

Wanneer?

Meestal moet u dit middel gedurende drie opeenvolgende dagen per week aanbrengen. Daarna volgt een pauze van vier dagen.

Hoe lang?

Afhankelijk van het product niet langer dan vier of vijf weken achter elkaar gebruiken (telkens maximaal drie dagen per week).

 

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Sla de vergeten dosis dan over en ga gewoon verder met uw schema. De vergeten dosis haalt u aan het eind van de drie dagen dat u het per week gebruikt weer in. Daarna volgen vier dagen pauze.

Als ik dit medicijn gebruik, mag ik dan…

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Heeft dit medicijn een wisselwerking met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Gebruik op de behandelde huiddelen echter alleen andere producten in overleg met uw arts.

Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan schadelijk zijn voor de baby. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander middel kunt gebruiken of de wratten operatief kunt laten verwijderen.

Borstvoeding

Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel is schadelijk voor de baby als het in de moedermelk komt. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken of kunt u de wratten operatief laten verwijderen.

Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Recept nodig en welke toedieningsvormen?

Podofyllotoxine is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar met de merknaam Condyline en Wartec en als het merkloze Podofylline en Podofylline collodium LNA. Het is verkrijgbaar in een crème of in aanstipvloeistof opgelost in aceton of alcohol.

Bovenstaande tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Deze tekst is uiterst zorgvuldig tot stand gekomen. Wij niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen ontstaan uit enige onjuistheid in deze tekst.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment